Sandheden om drikkepenge i Thailand

Drikkepenge og de uskrevne regler. I nogle lande er det helt almindeligt, andre steder gør man det ikke. Læs med her og bliv klogere på drikkepenge i Thailand.

Drikkepenge er et af de helt store spørgsmål, når man rejser i verden. Det er en kulturel dans, hvor man følger uskrevne regler, og helst ikke må være al for generøs eller al for nærig.

Måske drømmer du om en ferie i Thailand, måske har du allerede booket turen, eller måske er du  en af de mange danskere, der har fundet kærligheden i en thailandsk kvinde.  Og hvordan skal du så gøre med drikkepenge, hvis du skal ud at spise (for eksempel på en dejlig date)?

Reglerne for drikkepenge i Thailand er nemlig ikke så ligetil og afhænger af flere forskellige faktorer.

Først og fremmest hvornår skal du lægge drikkepenge? Som udgangspunkt er det velset at give drikkepenge i forbindelse med et restaurantbesøg eller som en ekstra tak til stuepigen, når man checker ud af et hotel.

Som udgangspunkt lægger man sine drikkepenge i forbindelse med, at man får sin regning eller forlader stedet. Det vil sige, at på en restaurant lægger man sine drikkepenge på bordet, når regningen for maden og eventuelle drikkevarer er betalt, og man skal til at gå.

Hvilke steder lægger man drikkepenge i Thailand?

Som udgangspunkt er det mest almindeligt at give drikkepenge på spisesteder, og typisk kun for restauranter som er lidt mere etablerede. Det vil sige, at man typisk ikke lægger drikkepenge i et gadekøkken eller en mad bod, hvor man har siddet og fået en hurtig snack.

Derimod er det mere normalt, at man lægger drikkepenge, hvis man har spist middag på en mellemklasse eller god restaurant. Her handler det særligt om forståelsen af de thailandske sociale relationer, hvor de mere velhavende (dem som har råd til at spise på mellemklasse eller højere restauranter) også har råd til at give drikkepenge efter endt besøg.

Tager du din date med på en restaurant hvor I sidder ned og får betjening ved bordet, så er det således velset at give drikkepenge.

Hvornår skal man ikke give drikkepenge?

Mange lokale thaier samt turister lægger ikke altid drikkepenge, og det kan skyldes flere forskellige ting. Nogen har simpelthen ikke råd til det, mens andre følger nogle særlige kulturelle og sociale normer, som foreskriver hvornår de vil lægge drikkepenge.

For eksempel er der nogen, som ikke mener det er nødvendigt at betale folk ekstra for at gøre deres job, som de allerede får løn for. Andre ønsker kun at lægge drikkepenge, hvis de mener at de har fået ekstra god service. Har servicen været decideret dårlig, ønsker de således ikke at betale mere end højst nødvendigt for oplevelsen. En sidste gruppe lægger altid drikkepenge uanset hvad, fordi de mener, at det hører til oplevelsen at spise ude, og gerne vil vise sig fra deres bedste side. I Thailand er der nemlig ingen, der har lyst til at tabe ansigt rent socialt, og derfor er det bedre at være på den sikre side.

Hvor meget giver man i drikkepenge i Thailand?

Når man har gjort op med sig selv, hvilke situationer man ønsker at lægge drikkepenge, er det helt store spørgsmål selvfølgelig, hvor meget man skal give.

Det er en hårfin balance – særligt som vesterlænding – hvor man hverken vil kaldes farang ATM (thailandsk slang for en europæer, som samtidig er en ’hæveautomat’), eller farang keenieow (en nærig europæer) af de lokale.

Hvis man lægger for mange drikkepenge, kan man skabe en uheldig præcedens, hvor det forventes at alle udlændige er rige og lægger store summer kontanter efter en service. Lægger man ingenting eller meget lidt kan det også anses som nærigt for en, der kommer fra en rigere del af verden.

Et rigtig godt udgangspunkt er derfor at lægge ca. 10% i drikkepenge (eventuelt en smule mere, hvis du spiser på en meget fin restaurant eller servicen har været helt i top). Derfor skal du altså som tommelfingerregel lægge 10 Bath ved et måltid, der har kostet 100 Baht, og 50 Baht, hvor måltidet har kostet 500 Baht.

Opsummering – drikkepenge i Thailand eller ej

Som sagt er systemet om drikkepenge ret kompleks rent kulturelt, og der er ingen klare regler eller normer, som alle følger. Derfor handler det i høj grad om at finde ud af, hvilke af de uskrevne regler man ønsker at følge.

Dog ligger der et udmærket argument i som udgangspunkt at give drikkepenge på restauranter og hoteller – selv hvis man ikke har oplevet at servicen har været ekstraordinær. Dette skyldes særligt den bevidsthed, der er omkring at de mennesker, som arbejder i restaurationsbranchen i Thailand, ikke tjener særligt mange penge. Her kan drikkepenge – selv en lille smule – gøre en stor forskel for deres levevilkår.

Vi håber, at du med denne mini-guide har fået indsigt i den (lidt komplekse) kultur i Thailand vedrørende drikkepenge. Forhåbentlig er du bare lidt bedre rustet til for eksempel at tage din date med ud at spise.