Priser og leveomkostninger i Thailand

Er du en af de mange danskere, der hvert år drømmer om at flytte til Thailand? Læs med her og bliv klogere på, hvad det koster at bo i Thailand.

Lad os først og fremmest kigge på det første skridt; nemlig at flytte til Thailand. Måske ønsker du at prøve noget helt nyt, måske er du blevet tilbudt et job i Thailand, eller måske har du fundet en kæreste eller ægtefælle i Thailand?

Uanset hvad, så er en flytning en stor beslutning, og det er en god idé at overveje flytteomkostninger også. Som udgangspunkt handler det om, hvor meget du ønsker at flytte med dig af inventar, møbler etc. Selve det at flytte dig selv har ikke de store omkostninger udover din flybillet. Men hvis du for eksempel ønsker at fragte dine ejendele fra København til Bangkok, kan du regne med en fragtpris på ca. 10.000 kr. for en enkelt skibscontainer.

Hvor vil du bo i Thailand?

Selve leveomkostningerne i Thailand afhænger helt af, hvor du vælger at slå dig ned henne. Bangkok er som udgangspunkt det dyreste sted, du kan bo. Derudover er de særligt turistprægede områder som Phuket og Kho Samui også ganske peberet i forhold til andre dele af Thailand.

Et af de mere billige områder, som også er ganske populære blandt expats, er Chiang Mai. Dette område befinder sig i den nordøstlige del af landet, hvor der ikke er helt så mange turister, men samtidig tilbyder et livligt og dejligt miljø og nærområde.

I Chiang Mai kan du regne med at kunne leve en enkelt person for omkring 35.000 Bath (ca. 7.000-8.000 kr.) om måneden, mens du i en by som Bangkok sandsynligvis behøver ca. 50.000 Baht (godt 10.000 kr.), for at kunne opretholde samme levestandard.

Dog vil dine leveomkostninger helt og aldeles afhænge af, hvor stor en bolig du ønsker at bo i, samt hvordan (og hvor godt) du ønsker at leve og spise.

Eksempel: Leveomkostning i Bangkok

For at give en idé om, hvad det koster for en person at bo i Bangkok, findes her en grov oversigt, som viser nogle af de almindelige udgifter, som de fleste vil have.

  • Leje af 1-værelses lejlighed (inklusive el, vand og Wi-Fi): 13.500 Baht
  • Mad og husholdningsindkøb: 17.000 Baht
  • Socialisering (for eksempel kaffe og middage ude): 000 baht
  • Rejse- og transportudgifter: 000 Baht
  • Abonnement til fitness: 1.500 Baht
  • Mobilabonnement: 400 Baht
  • Uforudsete udgifter (for eksempel til medicin, ’visa run’, eller elektronisk tilbehør): 3.000 Baht

I alt løber dette op i 42.400 Baht per måned som svarer til godt 8.000 kr. Dette er dog for hovedstaden Bangkok. Vil du hellere bo i en by som Chiang Mai, kan det til sammenligning lade sig gøre for 5-6.000 (for samme levestandard).

Leveomkostninger og dating

Vær desuden opmærksom på, at thailandsk kultur som udgangspunkt foreskriver, at manden betaler for sin kvinde. Det betyder, at du eventuelt vil skulle regne en ekstra udgift med, hvis du påtænker at gifte dig med en thailandsk kvinde – særligt hvis hun tilslutter sig de traditionelle kønsroller.

Selv mere moderne kvinder, som har arbejde og sikrer deres egen indtægt, vil typisk regne med at deres mand betaler for middage, restaurantbesøg, gaver og andre typer af gestusser med jævne mellemrum. Husk at regne en post til dette ind i dit budget.

Derudover kan det altså være anbefalelsesværdigt at afstemme forventninger med din kæreste eller ægtefælle, så I måske kan finde en god balance og enighed om, hvem der betaler for hvad og hvornår i jeres fælles liv.

Hvordan er prisniveauet i forhold til Danmark?

For mange danskere, som påtænker at flytte til Thailand, er det relevant at vide, hvordan priserne er på forskellige varer og services i forhold til i Danmark.

Igen bør det understreges, at det afhænger meget af, hvor man vælger at bo, og hvilke steder man for eksempel vælger at købe sine dagligvarer eller spise ude.

Ifølge Big Mac-indekset, som er et indeks der estimerer købekraft på tværs af lande (ved at vise hvor mange Big Macs du ville kunne købe i et givent land for 50 USD), så kan du i Thailand købe 20 Big Macs, og i Danmark købe 9 Big Macs.

Det er desuden vurderet, at forbrugerpriserne i Chiang Mai i gennemsnit er 43% lavere end i København, og hvis man medregner udgifter til husleje, er forskellen 55,5%. Restaurantpriser i Chiang Mai er gennemsnitligt vurderet til at være 80% lavere end i København, mens den lokale købekraft i Chiang Mai altså også er 63% lavere end den er i København.

Kort opsummeret kan du altså regne med at kunne klare dig i Thailand for langt færre penge, end du gennemsnitligt ville kunne i Danmark. Dog afhænger det er flere forskellige faktorer, heriblandt særligt hvor du bor, hvordan du vælger at leve, samt om du eventuelt har planer om at leve sammen med en thailandsk partner.